marți, 24 noiembrie 2009

to love or not to love

N-am fost nicicand genul de persoana care sa dea crezare tuturor artificiilor diabeticoase, chitibusuri sentimentaliste, nonsensuri roz, sau alte asemenea aberatii empirice. M-am considerat intotdeauna o persoana rationala, cerebrala si cu mult prea multa activitate la departamentul cerebel, pentru a putea cadea prada unor astfel de porcarioare.
Cu toate astea, fiind mereu in cautarea echilibrului meu interior, am incercat sa pastrez legatura cu spiritualitatea mea, in toate formele ce-mi priau...fie arta, fie indelungi meditatii filozofice introspective fie cugetari amoroase menite sa-mi desluseasca enigmele iubirii.
Insa, nici o cercetare, fie ea cat de amanuntita, nu va reusi vreodata sa-mi dea raspunsul la o intrebare: exista oare iubirea, asa cum o redau poemele eminesciene, slagarele plangacioase, acea dragoste zaharisita de domeniul soap-operelor? Sau fiecare relatie nu este nimic mai mult decat o combinatie de atractie fizica, pura chimie, ratiune, atasament si obisnuinta?
Speranta unei vieti implinite ma face sa cred ca trebuie sa existe un grad atat de mare de compatibilitate incat trecerea timpului sa nu dauneze sentimentelor impartasite de cele doua persoane. Chiar daca pe masura ce nisipul din clepsidra se scurge, in comportamenul oamenilor survin schimbari, uneori radicale, motiv pentru care pot aparea incompatibilitati, adesea imposibil de solutionat. Cazurile in care ambii se maturizeaza si-si modifica sistemul de valori concomitent sunt cazurile fericite ale batraneilor ce-i vedem plimbandu-se pe strada tinandu-se de mana, oameni ce-si pot bifa o viata de cuplu armonioasa in coloana reusitelor.
De cat timp este nevoie pentru a cunoaste o persoana suficient incat sa poti pasi cu incredere pe acelasi drum? Probabil nu-ti ajunge o viata...Orice angajament pe termen lung este deci, un risc asumat, si o consimtire pentru incercarile ulterioare ale ambilor de solutionare a dilemelor si impasurilor survenite pe parcurs.
De fapt, asta consider eu o mare problema, o cauza a despartirilor atat de frecvente- lipsa de interes acordata incercarilor unei remedieri...partenerii abandoneaza tacit si treptat motivele ce i-au adus impreuna, condimenteaza cu o lipsa acuta de comunicare, ajungand astfel sa piarda din vedere iubirea ce i-a legat, sau sentimentele ce le-au crezut reale. Dragoste cu sila nu se poate, vorba inteleptului, dar vina ajungerii in situatia imposibilitatii salvarii relatiei apartine exclusiv amandurora, niciodata flacara nu se stinge brusc, ci doar sunt ignorate sau prost interpretate semnele prevestitoare, totul din lipsa de interes.
Solutii ar fi...planul de bataie poate fi emis, target-urile setate, teoria pusa la punct...insa daca anumite componente ale personalitatii fiecarui individ nu sunt concordante cu "regulile unei relatii reusite", totul este in zadar.

Asadar, fiind un subiect inepuizabil, cu pareri atat de impartite, imi propun sa-mi asez in ganduri randurile mele despre tot ceea ce inseamna traiul in doi, impresiile mele despre modalitatile de mentienere a unei relatii intr-un mod cat mai sanatos posibil.

To be continued...

5 comentarii:

  1. Hello there, long time no see...
    Oh da, ce subiect, LOVE. ^^
    Chiar ca este un subiect inepuizabil, parerea mea este ca fiinta umana pentru a se apropia de perfectie, trebuie sa gaseasca acel echilibru interior de care ai pomenit si tu mai sus, si fara iubire, in toate formele ei dar mai ales umanitare acest echilibru este imposibil de atins.
    Dar vad ca tu te-ai axat mai mult pe acea iubire shakespeariana unde sunt in aceasi dilema in care cred ca suntem multi. :P
    Foarte interesant, sunt curios de continuare..all the best :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, exista "iubire", dar nu in varianta romantinca. Iubirea este chiar chimia dintre doua persoane, nu exista suflet printre atomi.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, ok... in primul rand felicitari pentru blog :)! hai ca ma arunc si eu aici ca imi plac subiectele astea (desi scrisu e cateodata cam... dus undeva unde devine prea... plin de cuvinte... incearca reteta cola light, less is better! nu te citeste patapievici). cateodata nu prea exista o justificare petru intrebarea asta, pentru ca sunt mai multe argumente ca nu exista dragoste decat daca exista, si si din ce ai scris tu acolo nu reiese ca ar fi o balanta echilibrata intre motive sa iubesti si motive sa nu. deci trebuie clarificat aici cu subpuncte clare de "da" sau "nu". raspunsul meu personal la toata problema e ca ar trebui sa tacem din gura si sa ne vedem de treaba. nu abordez o gandire de genul "daca ceva poate merge prost, mai mult ca sigur va merge prost". starea de echilibru mentalo-fizica poate fi atinsa mai suor daca nu incercam sa o atingem, daca nu ne chinuim. iar impedimentele majore in problema dragostei e simplul fapt ca suntem inundati si constransi sa folosim termenul obsesiv pana cand il conceptualizam (si folosirea obsesiva dupa cum probabil poti observa mergand pe strada e una complet stupida, la modul "cumpara-i lu gagica-ta milka sa-i arati ca o iubesti"). poate ca ar trebui sa tratam dragostea cu o anumita retinere pentru a putea sa ajungem la concluzii adevarate legate de ea. tot o intoarcem pe toate fetele cu exista sau nu, e bine sau nu, pana cand devine ceva banal de care ne putem lipsi. titlul e bine formulat "sa iubim sau sa nu iubim" dar raspunsul cel ami bun e un inocent ridicat din umeri si un zambet.

    RăspundețiȘtergere
  4. Oh da Lushu..meriti aplauze pentru ultima parte a commentului tau, si anume partea: "dar raspunsul cel mai bun e un inocent ridicat din umeri si un zambet."
    SOme things are really not worth picking your brain about.
    Cat despre Doni,hmm pai da, imposibil de demostrat stiintific existenta iubiri dar tot cred ca este mai mult decat simpla chimie ca pana la urma este acel unconditional love care si fara cantitati industriale de ciocolata sau vin rosu, sau ma rog..other afrodisiacs nu o pot declansa..dar asta e doar parerea unui alt simplu muritor :P =))
    Hehe..imi place ca se aduna lumea pe aici :D all the best guys :D

    RăspundețiȘtergere
  5. M-am ratacit, sa moara biznis !

    www.usadebiserica.com Parohie Online Ortodoxa ( singura in care limba oficiala este maghiara ) TE LEPEZI?

    RăspundețiȘtergere